Etusivu/Ajankohtaista/Uutiset/”Ensin tulee nauru” – Kanneltalossa juhlitaan Taina Mäki-Ison uraa sekä klovneriaa kohtaamisen taiteena

”Ensin tulee nauru” – Kanneltalossa juhlitaan Taina Mäki-Ison uraa sekä klovneriaa kohtaamisen taiteena

Taina Mäki-Iso © Mika Haaranen

Juhlitaan mokaa! -festivaalilla 25.-28. lokakuuta juhlitaan Taina Mäki-Ison riemukkaita työ- ja ikävuosia. Ohjelmistossa näkyvät kaiken ikäiset yleisöt ja esiintyjät sekä klovnerian monimuotoisuus.

Teksti: Johanna Terhemaa

Teatteriohjaaja, opettaja ja klovni Taina Mäki-Ison ikä- ja työvuosia juhlistetaan lokakuussa 2023.  Mäki-Iso itse täytti tänä vuonna 60 vuotta, 35 vuotta sitten alkoi hänen kolmivuotinen kautensa Lapin läänin näyttämötaiteen ohjaavana läänintaiteilijana ja syksyllä 2003 hän aloitti klovnitohtori Tanttarullana Sairaalaklovneissa. Mäki-Iso on ohjannut ainakin 45 vuotta ja hän on esiintynyt maailmalla Espanjasta Yhdistyneisiin Arabiemiraatteihin asti.

Juhlia vietetään Juhlitaan mokaa! -festivaalin merkeissä Helsingin Kanneltalossa 25.-28.10.. Nelipäiväinen festivaali tuo Kanneltalon teatterisaliin Mäki-Ison omia teoksia, sekä muiden taiteilijoiden esityksiä. Festivaali levittäytyy Kanneltalon kahvilaan, jonka stagella nähdään ilmaista ohjelmaa. Mukana ovat muiden muassa Hanna Terävä, Jouni Bäckström ja Anitta Ahonen.

Klovnin moka avaa mahdollisuuden olla vahvasti läsnä

Festivaalin nimi on tuttu Mäki-Ison opettamien klovneriakurssien otsikoista. Mokan juhlistaminen haastaa Mäki-Ison mukaan suorittavan ja täydellisyyttä tavoittelevan asenteen.

”Klovneriassa ei puhuta epäonnistumisista, vaan flopeista – sehän on vähän kuin hellittelynimi. Kun klovnina hyväksyy mokailun, se avaa mahdollisuuden olla vahvasti läsnä ja keksiä jotain uutta ”, Mäki-Iso taustoittaa.

Klovnin mokalle saa nauraa, ja siinä yleisö samalla ehkä nauraa myös itselleen ja omalle mokailulleen. Nauru on Mäki-Ison mukaan usein portti muihin tunteisiin, ja klovneriassa avain ihmisten väliseen vuorovaikutukseen.

”Esimerkiksi sairaalaklovnityössä yhteys potilaaseen syntyy usein niin, että ensin tulee nauru”, hän kertoo. 

Luvassa teoksia vuosien varrelta sekä uusi ensi-ilta

Festivaalin ohjelmistossa nähdään kolme Mäki-Ison sooloteosta menneiltä vuosilta. Teoksia valitessa Mäki-Isolle oli tärkeää eri-ikäryhmien huomioiminen sekä teemojen monimuotoisuus. Torstaina Kanneltalon teatterisalissa nähdään MEDEIA: klovnin raivonhallintaopas, joka on suunnattu aikuisille ja nuorille. Vuonna 2018 ensiesitetyssä teoksessa Medeia-myytti saa klovnerian ja teatterin keinoilla tragikoomisen sävyn.

Perjantaina vuorossa oleva haMEmo (2013) on vaatinut Mäki-Isolta enemmän päivitystä ja muistelua monen vuoden tauon jälkeen. Teos on Mäki-Isolle tärkeä ja sen aihe universaalisti koskettava. Siinä Klovni Tapikka ihmettelee ihmisen eri ikävaiheita ja etsii itselleen paikkaa, jossa jättää hyvästit elämän ihanuuksille. Fragmentaarisesti rakennetun teoksen taustalla oli ajatus, että se sopisi hyvin myös muistisairaille.

”Olen esittänyt teosta paljon palvelutaloissa, joskus niinkin, että mukana on ollut myös päiväkotiryhmä. Silloin tämän teoksen yleisössä on voinut olla yhtä aikaa 4-vuotias ja 104-vuotias”, hän kertoo.

Festivaalin sooloista viimeisin on vuonna 2019 kantaesitetty ja perheen pienimmille suunnattu Piilossa, jota esitettään päiväkotiryhmille. Mäki-Iso on itse estradilla vierailevien taiteilijoiden kera myös lauantaina festivaalin päättävässä Juhlitaan mokaa! -gaalaillassa.

”Siinä on mukana poimintoja vanhoista teoksista uusilla kierroksilla ja vähän myös ihan uutta klovnimateriaalia”, Mäki-Iso kertoo.

Ohjaajana Mäki-Iso on työskennellyt monenlaisten teosten kanssa niin suurille kaupunginteattereille kuin vapaille ryhmille. Hänen mukaansa klovneria on vahvistanut uran alusta asti tärkeää leikillisyyden merkitystä hänen kaikessa työssään. Ohjaustöitä festivaalilla edustaa keskiviikkona ensiesityksensä saava nykytanssia ja klovneriaa yhdistävä JooEi!. Lapsille tehdyssä teoksessa tanssitaiteilijat Satu Rekola ja Nina Viitamäki esiintyvät klovnikaveruksina.

Juhlitaan mokaa! -festivaalin ohjelmisto huomioi kaiken ikäiset, mutta niin myös festivaalin esiintyjien ikäskaala on laaja. Nuorin esiintyjä on 13-vuotias ja Mäki-Iso kertoo, ettei itse suinkaan ole iäkkäin festivaalin taiteilijoista. Mäki-Ison mukaan tällaisen festivaalin toteutuminen ei olisi ollut mahdollista ilman kaupungin tukea.

”Aivan ihanaa, että Kanneltalo ja Helsingin kaupunki ovat mahdollistaneet tämän festivaalin, ja sen, että olen voinut kutsua mukaan muita esiintyjiä”, Mäki-Iso kiittää.