Etusivu/Ajankohtaista/Artikkelit/Kati Kallio löysi elokuvasta taiteelleen oikean välineen – Käy rinnallain -tanssilyhytelokuva kahmii kansainvälisiä palkintoja

Kati Kallio löysi elokuvasta taiteelleen oikean välineen – Käy rinnallain -tanssilyhytelokuva kahmii kansainvälisiä palkintoja

Koskettava Käy rinnallain -elokuva kuljettaa katsojan tunnistettavasti ja hienovaraisesti kymmenessä minuutissa läpi yhden naisen elämäkaaren. Ei siis ihme, että se on vedonnut yleisöihin Iso-Britanniasta Egyptiin ja Kanadaan ja palkittu lukuisilla elokuvafestivaaleilla. Ohjaaja-koreografi Kati Kallio on tanssielokuvan pioneereja Suomessa ja kansainvälisesti.

Teksti: Raisa Rauhamaa / Finnish Dance in Focus 2023

Tanssitaiteilija ja elokuvantekijä Kati Kallion ensimmäisen tanssielokuvan aihe oli tupakka. Itseasiassa lyhytelokuvassa Breath tanssija Kallio nähdään itse taistelemassa tupakanhimoa vastaan linja-autopysäkillä, ja sen sukelluskohtauksissa mitataan tämän keuhkojen tilavuuden kasvua. Lyhytelokuvassa seikkailee myös Kallion mentori Miss Roi jakaen informaatiota tupakanpolton lopettamisesta.

Breath sai ensi-iltansa jo viisitoista vuotta sitten. Sen jälkeen Kati Kalliosta on tullut yksi harvoista suomalaisista tanssielokuvan tekijöistä. Hän ohjaa, suunnittelee sisällön ja editoi materiaalin. Kallion työpareina ovat olleet mm. kuvaaja Mika Ailasmäki ja tanssitaiteilija Elli Isokoski.

Breath esitettiin samaan aikaan perustetulla Loikka-lyhytelokuvafestivaalilla vuonna 2008. Suomalaisesta festivaalista kasvoi nopeasti sen historian aikana (2008–2018) merkittävä kansainvälinen tanssielokuvien tapahtuma. Kallio oli yksi Loikan perustajajäsen ja hän toimi mm. festivaalin taiteellisena johtajana vuosina 2015–2018.

Oman taiteellisen työnsä ohessa Kallio toimii edelleen kuraattorina, ja hänen verkostonsa yltävät Venäjältä Etelä-Amerikkaan.

“Työskentelen mm. Euroopan vanhimman ja merkittävimmän tanssielokuvafestivaali Cinedans FESTin kiertueiden kuraattorina Amsterdamissa ja vastikään tuotimme Pariisin Suomen instituuttiin Virginie Combet’n kanssa suomalais-ranskalaisen tanssielokuvasarjan.”

Elokuva matkustaa helposti eri puolille maailmaa ja sen äärelle voi palata vaivattomasti

Tähän mennessä Kallion portfoliossa on jo liki kaksikymmentä omaa lyhytelokuvaa.

“Heti ensimmäisestä ohjauksestani tajusin, että löysin kuvallisesta kerronnasta itselleni hyvän välineen. Näyttämöteoksissani en ollut tyytyväinen visuaalisen kerronnan rajallisiin mahdollisuuksiin. Sen sijaan elokuvan keinot ovat laajemmat. Kuvan avulla tarinan vaatimiin näkyihin saa toisenlaisen tarkkuuden. Elokuva pystyy yhdistämään tanssin ja kuvan, joiden kautta tunteet ja tarinat voi saada esille.”

Hän korostaa työssään halua kertoa tarinoita, olla ensisijaisesti tarinankertoja.

En tee tätä työtä itseäni varten, vaan teen taidetta kommunikoidakseni. Haluan, että työt tavoittavat laajan yleisön.

“Minulle tanssielokuva on sekä tanssitaidetta että elokuvataidetta. Olen kiinnostunut kehollisen, sanattoman ilmaisun, hyödyntämisestä elokuvassa. Tai toisin päin, haluan hyödyntää elokuvallista ilmaisua tanssitaiteessa. Tanssielokuvan ehdoton etu on se, että se tavoittaa koko maailman – tarinan kertomiseen ei tarvita vaikeaa suomen kieltä!”

Ennen elokuvauraa Kallio valmistui tanssitaiteen maisteriksi vuonna 2003 Taideyliopiston tanssijan koulutusohjelmasta.

“En tee tätä työtä itseäni varten, vaan teen taidetta kommunikoidakseni. Haluan, että työt tavoittavat laajan yleisön. Nykytanssijana kyllästyin siihen, miten haastavaa nykytanssin on onnistua siinä. Elokuva muotona tarjoaa tanssille helposti lähestyttävän esitysalustan ja se voi tuoda tanssitaiteelle uutta yleisöä. Valmis elokuva matkustaa helposti eri puolille maailmaa ja sen äärelle voi palata vuosien jälkeen vaivattomasti.”

Viimeisin Kallion teos on Käy rinnallain (Walks With Me, 2021), jonka mm. Yle otti ohjelmistoon.

Käy rinnallain (2021)

Teoksen rakenne tulee lasten peilileikistä. Käy rinnallain kuljettaa katsojan kymmenessä minuutissa liikkeen keinoin läpi yhden ihmisen koko elinkaaren. Se voitti Sussexissa Women Over 50 Film Festival (WOFFF) -festivaalin toisen palkinnon kokeellisen elokuvan sarjassa vuonna 2021.

Juryn jäsen Trish McCare lausui siitä: “Aloituskohtaus, jossa ihana 94-vuotias näyttelijä istuttaa taimen, on toiveikas metafora tulevaisuudesta. Ikkunan läpi kuvattu lähiotos heijastaa taakse jäänyttä elämää. Nainen katselee ulos ikkunasta ja näkee elämänsä tanssivan läpi menneiden vuosien.”

Käy rinnallain on tuotantorakenteeltaan mittava verrattuna Kallion muihin osallistavan taiteen teoksiin, joita hän on kehittänyt Tanssiryhmä Myrskyryhmän kanssa vuodesta 2010 lähtien helsinkiläisissä vanhusten palvelukeskuksissa.

“Pidän iäkkäistä ihmisistä, heidän kanssaan työskentelyllä on merkitystä. Tanssivat kädet -trilogian 2018 tuotannosta halusimme mahdollisimman kevyen, tyyliin kamera kainaloon ja menoksi. Fokus hankkeessa oli tavoittaa osallistujien mahdollisimman aktiivinen osallisuus teoksiinsa. Ja niin, että kehollisuus on keskiössä, sanoihin ei tarvitse takertua.”

Käy rinnallain (2021)

Tanssivat kädet -sarjan esiintyjät ovat vanhuksia, joiden pelkät kasvot tai asento voivat kertoa kaiken. Trilogian kaikki teokset ovat tyyliltään erilaisia. Esimerkiksi Rakkaus-teoksessa nähdään vain lähikuvassa tosiaan koskettelevat kädet, nuoret ja vanhat, joiden keskinäisten liikkeiden kautta koko kohtaamisen tarina tulee kerrotuksi. Kolmas osa, Toivo, on muotokuva miehestä, joka rakasti tanssimista. Se palkittiin Bestias Danzantes -festivaalin kunniamaininnalla Chilessä 2019.

“Minulla ei ole yhtä visuaalista linjaa tai tyyliä, kuten koreografeilla on usein. Tyyli ja valinnat syntyvät siitä, mitä milloinkin tarvitaan oikean viestin välittämiseksi. Haluan aiheuttaa katsojassa kineettisiä tuntemuksia, liikuttaa tunteita, saada ihmiset kiinnostumaan sanattomasta viestinnästä.”

“Jos tarina vaatii breakdancea tai hiphopparin, niin haen sellaisen osaajan.”

Miten tanssija pääsee flow-tilaan

Vuosina 2016–22 Kallio on työstänyt myös Searching for Flow -dokumentti- ja lyhytelokuvasarjaansa Islannissa, Venäjällä, Nicaraguassa ja Suomessa. Hänelle elokuvatyöskentely on vahvasti ryhmätyötä, jossa teoksen kirkastaminen kollegoiden kanssa on tärkeässä osassa.

Searching for Flow -sarjassa pääsen työskentelemään eritaustaisten taiteilijoiden kanssa. On kiinnostavaa sukeltaa toisen taiteilijan ajattelumaailmaan ja avartaa siten omaani. Se on missioni tekijänä – lisätä teoksillani ymmärrystä ihmisten välillä.”

Viimeisin sarjan teoksista, Contrapeso (2022) sai alkunsa jo vuonna 2012 Kallion tutustuessa Nicaraguassa paikalliseen tanssikulttuuriin. “Tuntui, että siellä kaikki tanssivat, olin kuin hurmoksessa.”

Vuonna 2017 Kallio palasi takaisin kuvaamaan teosta koreografi Yeinner Chicasin kanssa. Yhteistyönä syntyi lyhytelokuva, jossa sukelletaan alitajunnan maailmaan abstraktin nykytanssin keinoin.

“Tanssielokuvan prosessit voivat olla pitkiä ja se on toisinaan ok. Haluan antaa niille sen ajan, minkä ne tarvitsevat.”

Artikkeli on julkaistu alun perin englanniksi Finnish Dance in Focus -lehdessä tammikuussa 2023.

Katso elokuva

Käy rinnallain -elokuva Yle Areenassa 27.9.2023 asti (linkki)

Käy rinnallain Hangossa Le Petit Festivalilla 19.8. klo 15.00 alkavassa tanssielokuvanäytöksessä yhdessä Target Helsingin tanssiesityksen kanssa. Samassa näytöksessä nähdään myös Antti Sunialan ja Race Horse Companyn palkittu sirkuselokuva Walls Beneth Our Feet.

Katso myös GEN Z -tanssielokuvatrilogian ensi-ilta 19.8. klo 11.00 Kino Regina (Oodi) – Kati Kallio (ohjaus)/ Tanssiryhmä Ihanat / Riina Hannuksela / Elisa Lejeune

Käy rinnallain -elokuvan saamia palkintoja:

  • 2023 MovingBody Dance Film festival, Bulgaria – The Best Collective Body Award ja Audience Choice Award
  • 2023 Joutseno Art Summer International Film Festival, Finland – The Best Dance Film Award ja The Best Leading Role Award
  • 2023 Contact Dance International Film Festival, Canada – Outstanding Narration Award ja Audience Choice Award
  • 2023 24th Rainbow International Film Festival, UK – Best Short Film Director Award
  • 2023 PlatArtistic Spring Dancefilm Festival, Spain – Best Short Film
  • 2023 ROLLOUT Dance Film Festival, Macao – Jury Recommendation Award
  • 2023 Multiplié / Minimalen Short Film Festival, Norway – Honorable Mention
  • 2023 Breaking Walls Dance Film Festival, Egypt – Best Dance Film Prize
  • 2022 Amarcort Film Festival, Rimini, Italy – Special Mention
  • 2022 Zinetika Festival, Pamplona/ San Sebastian/ Bilbao, Spain – K Prize
  • 2021 Women Over 50 Film Festival, Sussex, UK – Runner Up Best Experimental