Etusivu/Ajankohtaista/Uutiset/Liikkeellä marraskuussa -festivaalin ohjelmisto kiinnittää huomiota tasa-arvon kysymyksiin – ”Emme vieläkään elä maailmassa, jossa kaikki tulevat nähdyiksi”

Liikkeellä marraskuussa -festivaalin ohjelmisto kiinnittää huomiota tasa-arvon kysymyksiin – ”Emme vieläkään elä maailmassa, jossa kaikki tulevat nähdyiksi”

Ingri Fiksdal & Solveig Styve Holte: HORDE © Petri Summanen

Liikkeellä marraskuussa -tanssifestivaali tarttuu näyttämöllä esiintyvien kehojen ja äänien diversiteettiin. Näiden teemojen alleviivaaminen on taiteellisen johtajan mukaan edelleen tarpeellista.

”Seuraan yhteiskuntia, jotka siirtyvät hitaasti mutta tasaisesti oikealle. Palauttavat sukupuolten välisen erottelun ja rasismin. Kuraattorina koen vastuuta lähestyä näitä kysymyksiä myös ohjelmistoni kautta”, kirjoittaa Liikkeellä marraskuussa -festivaalin taiteellinen johtaja Kerstin Schroth tämänvuotista ohjelmistoa kommentoivassa tekstissään.

”Emme elä todellisen tasa-arvon yhteiskunnissa, joissa jokainen on edustettuna näyttämöllä. Emme vieläkään elä maailmassa, jossa kaikki tulevat nähdyiksi ja otetaan huomioon”, Schroth jatkaa.

Liikkeellä marraskuussa -festivaalin koti- ja ulkomaisessa ohjelmistossa korostuvat tänä vuonna moninaiset taiteelliset näkökulmat sekä kysymykset siitä, kuka saa kertoa tarinoita, ja kenelle niitä kerrotaan.

Schroth kokee, että kutsutut esitykset luovat toivoa: “Ne saavat minut — pyytämään muutosta, osoittamaan stereotypioita ja ehdottamaan muita näkökulmia.”

Cherish Menzo: DARKMATTER © Bas de Brouwer

Osana festivaalia nähdään muiden muassa Ingri Fiksdalin ja Solveig Styve Holten teos HORDE, jossa mukana on yhdeksän pääkaupunkiseutulaista nuorta, jotka työskentelivät prosessissa palkallisena kesätyönä. Teos tematisoi sitä, keillä on pääsy taiteeseen ja taiteelliseen työhön.

Paikalliset ovat tekijöinä niin ikään Cherish Menzon teoksessa DARKMATTER, joka pyristelee irti ennakkoluuloisista tavoista, joilla katsomme kehoja ja tarinoita niiden takana. Menzo kokoaa jokaisessa esityskaupungissa Distorted Rap Choir -ryhmän, johon hän kutsuu paikallisia henkilöitä afrikkalaisesta diasporasta. Ryhmä äänittää rap hymnin, joka muodostuu osaksi esitystä.

Janina Rajakangas: Venus © Tani Simberg

Mukana on myös Janina Rajakankaan tanssiteos Venus, joka käsittelee tyttöyttä 2020-luvulla ja kohtaa nuorten arkipäiväisiä feministisiä taiteluja, sekä Helsingissä työskentelevän Vincent Roumagnacin installaatioteos, joka kuvittelee tragediaa uudelleen queer- ja teknoanimistisesta näkökulmasta.

Festivaalilla järjestetään esitysten lisäksi Soup Talks -keskusteluja, joissa yleisö pääsee kohtaamaan festivaalin taiteilijoita lämpimän keiton äärellä. Festivaali järjestetään Helsingissä 2.-12.11.2023. Lisätiedot ja lippuvaraukset festivaalin verkkosivuilta.