Etusivu/Ajankohtaista/Uutiset/Miten jongleerata poronsarvilla – nuorista saamelaisista taiteilijoista kertova lyhytelokuva väistelee stereotypioita

Miten jongleerata poronsarvilla – nuorista saamelaisista taiteilijoista kertova lyhytelokuva väistelee stereotypioita

Bálggis (Polku) on henkilökuva kolmesta saamelaisesta, marginaalista taiteenlajia edustavasta taiteilijasta. Dokumenttielokuvassa nähdään sirkustaiteilija, graffititaiteilija ja sarjakuvataiteilija, jotka asuvat nykyisin Etelä-Suomen suurissa kaupungeissa.

Poronsarvilla taiteilu näyttää vaaralliselta. Aleksi Niittyvuopio jongleeraa erilaisilla esineillä ja tutkii niiden luontaista tapaa liikkua. Poronsarvet ovat haastavat, mutta tavoitteena on oma soolonumero.

“Omalla taiteilijapolullani on joitain päämääriä, mutta siinä polulla huomaa silloin tällöin, että on joku puro tai muu, jota haluaakin mennä katsomaan. Päämäärät saattavat vaihtua, ja on myös mukava mennä katsomaan sitä hiukan tuntematonta”, Tampereella asuva Niittyvuopio kertoo taiteellisesta työstään. Pohjoiseen hänellä on isoisänsä kautta tiivis side.

Sámi Hustlerin taiteessa saamelaisaktivismilla on tärkeä rooli. Sitä hän tekee graffitin keinoin urbaanissa Helsingissä, jota myös Suomen suurimmaksi saamelaiskyläksi kutsutaan. Vastakohta pohjoisen erämaahan on valtava, mutta sinne on päästävä säännöllisesti lataamaan akkuja. Elokuvassa graffititaiteilija esiintyy naamioituneena.

Sarjakuvataiteilija Sunna Kitille vahva yhteys suvun kotipaikkaan on tärkeä. Saamelaiskulttuuri ja Lapin maisemat ruokkivat piirtäjän mielikuvitusta, ja fantasiatarinat lähtevät lentoon, kun hän esittää itselleen kysymyksen “Mitä jos?” 

Elokuvan taiteilijoita yhdistää yhtäältä saamelaisuus ja toisaalta vahva nykykulttuurin populaarien, kansainvälisten ilmaisukeinojen omaksuminen. Saamelaista alkuperää ei enää peitellä, niin kuin vielä muutamia vuosikymmeniä sitten, mutta ei se myöskään leimaa kaikkea näiden taiteilijoiden työtä. Nuoret tekijät osoittavat, että saamelainen kulttuuri elää vahvasti nykyajassa.

“Saamelaiskulttuuri on ajassa elävää kulttuuria, joka perustuu vahvaan jatkumoon. Olen seurannut Aleksin, Sámi Hustlerin ja Sunnan työtä, ja heillä kulttuuriperintö paiskaa luontevasti kättä tämän päivän taiteilijuuden ja modernin ammattitaidon kanssa”, dokumentin ohjaaja, saamelaiskulttuurin läänintaiteilija Auri Ahola kertoo. 

Elokuvan on tuottanut Taiteen edistämiskeskus. Elokuva on katsottavissa YouTubessa.

Ohjaus: Auri Ahola

Kuvaus: Sakari Maliniemi, Janne Airaksinen

Äänitys: Pekka Aikio, Janne Airaksinen