Etusivu/Ajankohtaista/Uutiset/Pääministeri Petteri Orpon hallituksen leikkausohjelma kurittaa sirkusta ja tanssia joka kulmalta

Pääministeri Petteri Orpon hallituksen leikkausohjelma kurittaa sirkusta ja tanssia joka kulmalta

Hallituksen ensi vuodelle suunnittelemat sosiaaliturvan ja taidealan määrärahojen leikkaukset kohdistuvat ankarasti sirkus- ja tanssialoilla toimiviin.

Opetus- ja kulttuuriministeriön vuoden 2024 talousarvioesityksessä säästetään taiteen ja kulttuurin valtionavustuksista neljä miljoonaa euroa. Vaikka summa ei kokonaiskuvassa ole valtavan paljon, pienillä resursseilla toimiviin aloihin se iskee kipeästi.

Sirkus- ja tanssialat koostuvat pääosin pienistä ryhmistä, freelancereista ja epätyypillisissä työsuhteissa toimivista taiteilijoista ja muista ammattilaisista. Taiteen edistämiskeskus Taike tukee näitä vapaan kentän toimijoita, ja sillä tulee ensi vuonna olemaan 1,3 miljoonaa euroa vähemmän jaettavaa harkinnanvaraisiin apurahoihin ja avustuksiin. Esittävän taiteen työvoimavaltaisilla aloilla nämä eurot ovat pois alan työpaikoista ja työtilaisuuksista.

Aloilla toimiviin osuu nyt erityisen pahasti, koska sen lisäksi että leikataan taiteelta, heikennetään sosiaaliturvaa muuttamalla työttömyysturvan ehtoja ja vähentämällä asumistukea sekä kiristämällä työelämän sääntöjä. 

Hallituksen peräänkuuluttamia työllisyysvaikutuksia on turha näillä toimenpiteillä toivoa esittävien taiteiden vapaalla kentällä, jossa kokoaikaista työtä ei juuri ole. Työtä tehdään lyhyissä pätkissä, joiden väliin jää työttömyysjaksoja työntekijän omasta tahdosta riippumattomista syistä. Avustusten ja apurahojen leikkausten myötä työt tulevat vähenemään edelleen, kun ryhmillä ei ole varaa palkata taiteilijoita tai muita ammattilaisia.

Nyt louhitaan sosiaaliturvan perusteita samalla, kun puuttuu itsensätyöllistämisen, apurahatyön ja pätkätyösuhteet yhdistävä ansioturvamalli, joka asettaisi esittävien taiteiden alalla toimivat tasa-arvoiseen asemaan muissa elinkeinoissa toimivien kanssa. Mitään elinkeinopoliittisia kannustimia alan työnantajapuolellekaan ei rakenneta. Näin tilannetta kuvaili Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liiton Temen toiminnanjohtaja Karoliina Huovila Kulttuuriykkönen-ohjelmassa 10.10.

Sirkus- ja tanssialoihin osuvat lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriön nuorisotyöhön tehtävät leikkaukset, jotka vähentävät valtionavustuksia miljoonalla eurolla. Nuorisotyön piirissä on toteutettu esimerkiksi harrastustoimintaa, jonka tuottamisessa ja ohjaamisessa sirkuksen ja tanssin ammattilaiset ovat voineet työllistyä.

Lopputuloksena nyt ollaan leikkaamassa vahvasti taidealalta, joka ei ole toipunut vielä koronapandemian aiheuttamasta toiminnan pysähtymisestä. Ristiriitaista kyllä, samaan aikaan toisaalla hallitusohjelmassa tunnistetaan kulttuurialan kasvupotentiaali, jota tukemaan aiotaan laatia kasvustrategia. 

Taiteeseen ja kulttuuriin osuvat leikkaukset eivät ole pelkästään kulttuuripoliittisia kysymyksiä eikä niitä ratkaista vain opetus- ja kulttuuriministeriön toimialalla, vaan haasteiden ratkaisemiseen tarvitaan mukaan niin sosiaali- ja terveysministeriö kuin työ- ja elinkeinoministeriökin. Hallitusohjelmaan on kirjattu kulttuuripoliittisen selonteon antaminen eduskunnalle – ja siltä sopiikin odottaa paljon poikkihallinnollista tahtoa viedä asioita eteenpäin.

Tilanne on huolestuttava sirkuksen ja tanssin aloilla. Nyt tehtävät leikkaukset syövät alojen elinvoimaa ja tukahduttavat kasvumahdollisuuksia. Eikä hallitusohjelma lupaa helpotusta tulevinakaan vuosina, joille on kirjattu vielä isompia säästötavoitteita.