Etusivu/Ajankohtaista/Artikkelit/Pienikin festivaali on alueelleen merkittävä tuodessaan yhteen kansainvälisiä vierailijoita ja paikallisia tekijöitä – Jyväskylän Tanssin Ajan jättävä Janina Rajakangas haluaa vaihtelua siihen, keitä lavalla nähdään

Pienikin festivaali on alueelleen merkittävä tuodessaan yhteen kansainvälisiä vierailijoita ja paikallisia tekijöitä – Jyväskylän Tanssin Ajan jättävä Janina Rajakangas haluaa vaihtelua siihen, keitä lavalla nähdään

J Neve Harrington: Screensaver Series 2019 Kuva: Roswitha Chesher

Teksti: Johanna Mäkelä

Tanssin Aika -festivaali järjestetään Jyväskylässä 6.–8. lokakuuta. Festivaalilla nähdään mm. immersiivinen kuoroteos, feministinen vapaapainiottelu, paikallisten tanssitaiteilijoiden uusia teosideoita ja viiden tanssijan kehoista ja musiikista muodostuva taiturillinen ruudunsäästäjä sekä tanssielokuvia. 

Tanssin Aikaan saapuu myös kansainvälisiä vieraita. Lontoossa vaikuttavan taiteilija, koreografi J Neve Harringtonin Screensaver Series on ​​tanssi- ja ääni-installaatio, jonka esittää viiden tanssijan ryhmä. Yleisö voi katsoa näytönsäästäjämaisesti myös Anna Torkkelin tanssimaa sooloesitystä House of no hope, joka on Mira Kauton koreografia. 

Koreografiduo H2DANCE, eli Hanna Gillgren ja Heidi Rustgaard, on tehnyt jyväskyläläisen Valoisa-kuoron kanssa version ryhmäkäyttäytymistä ja ilmaisunvapautta tutkivasta laulu- ja liiketeoksesta Say Something, joka ensiesitettiin vuonna 2011 The Place -teatterissa Lontoossa. Paikallisyhteisön ja ammattilaisten kohtaamista tapahtuu myös festivaalin työpajoissa, joita ohjaavat Mira Kautto ja H2DANCE.   

Tanssin Aika -festivaalin taiteellisen johtajan Janina Rajakankaan kolmivuotiskausi päättyy tähän festivaaliin. Haastattelimme Rajakangasta hänen kokemuksistaan festivaalin luotsaamisessa. 

Miten Tanssin Aika -festivaali on kehittynyt näinä kolmena vuotena, jolloin olet ollut vastuussa ohjelmistosta? Mihin suuntaan olet halunnut viedä tapahtumaa? 

– Jo hakiessani taiteellista johtajuutta mietin, että siitä tulee taiteellisen työni jatke ja ajattelen sitä taiteilijuuteni toteuttamisena yhtä lailla kuin muitakin töitäni. Tanssin Ajassa minulle on ollut tärkeää miettiä kenelle festari on kohdistettu ja kuka siihen osallistuu. Vierastan festivaaleja, jotka rakentuvat ainoastaan vierailevien teosten varaan. Halusin jotain kestävämpää.

– Alusta asti on ollut tärkeä osallistaa paikallisia yhteisöjä festivaalin tekemiseen ja esityksiin. Olemme toteuttaneet vuosittain yhden teoksen, jossa paikalliset ihmiset esiintyvät. Vuonna 2021 se oli Joona Halosen alkujaan ammattitanssijoille koreografioima Tight, vuonna 2022 oslolaisen Mia Habibin ALL – a physical poem of protest ja tänä vuonna lontoolaisen H2DANCE-ryhmän ja paikallisen kuoron yhteinen teos. Näin olemme saaneet vaihtelua siihen keitä lavalla nähdään sekä päässeet seuraamaan teoksen valmistumista. Osallistujat ovat olleet erittäin kiitollisia ja festivaali on löytänyt uusia yleisöjä.

Millaisena näet Tanssin ajan merkityksen alueellaan ja Suomen tanssitaiteen kentässä?

– Vaikka festivaali on verrattain pieni, alueelleen se on merkittävä esimerkiksi taiteilija- ja teosvierailujen kautta. Olemme viime vuosina rakentaneet yhteistä ohjelmaa samaan aikaan Jyväskylässä tuhansia kävijöitä keräävän kaupunkifestivaali Valon kaupungin kanssa. On ihanaa nähdä nykytanssin pujahtavan osaksi kaupunkikulttuuria!

Pyöritämme erikokoisia tapahtumiamme ympäri maata, mutta ehdimme harvoin kylään toistemme luo

– Yleisesti ajattelen, että Suomen nykytanssitapahtumat voisivat olla merkittäviä kohtaamispaikkoja tanssitaiteilijoille. Pyöritämme erikokoisia tapahtumiamme ympäri maata, mutta ehdimme harvoin kylään toistemme luo. Olen tyytyväinen, että festivaalijohtajuuden kautta olen saanut tutustua Keski-Suomen tanssin kenttään ja varsinkin sen taiteilijoihin. Rakastan yhteyksien luomista pääkapunkiseudun, jossa itse asun, ja muun Suomen välille. Dialogi on tärkeää ja festivaalit ovat siinä avainasemassa. 

Millaisia kohtaamisia Tanssin aika on tuonut sinulle näiden vuosien aikana? 

– Nuoria kävijöitä on ollut yleisössä joka vuosi. Se on minulle tärkeä asia. Olemme pystyneet myös hyödyntämään paikallisten tanssitaiteilijoiden yhteyksiä tanssikouluihin ja sitä kautta osallistamaan oppilaita esityksiin. Toivon, että saisimme tanssin harrastajia vieläkin enemmän mukaan tanssin yleisöihin keskustelemaan ja oppimaan tanssista taiteena. Kauteni aikana olemme onnistuneet tuomaan näitä ryhmiä vähän lähemmäs toisiaan.

Tanssin Aika -festivaalin seuraavana taiteellisena johtajana aloittaa tanssitaiteen maisteri Veli Lehtovaara. Jyväskylästä kotoisin oleva Lehtovaara on työskennellyt menestyksekkäästi kansainvälisen tanssin ja kokeellisen teatterin kentällä yli 15 vuoden ajan, myös Brysselistä käsin ja on tehnyt koreografina ja esiintyjänä yhteistyötä merkittävien kotimaisten ja ulkomaisten taiteilijoiden ja ryhmien kanssa. Taiteellisen työnsä rinnalla Lehtovaara tekee tällä hetkellä väitöstutkimusta Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa.

Tanssin Aika -festivaalin alla 5.–6.10.2023 Tanssin aluekeskusverkosto ja Keski-Suomen tanssin keskus järjestävät tanssin ammattilaisille suunnatun Kiertoliike-tapahtuman. Kiertoliikkeestä voit lukea lisää tästä uutisesta.